FINDING DORY
Σκηνοθεσία: Άντριου Στάντον, Άνγκους ΜακΛέιν.
Διάρκεια: 103 λεπτά
Ώρα έναρξης: 20.15 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)
13 χρόνια μετά την πρώτη μας μαγική βουτιά στον πολύχρωμο και φαντασμαγορικό βυθό της Pixar, η αναμονή τελείωσε! Οι αστείοι και αξέχαστοι χαρακτήρες του Ψάχνοντας τον Νέμο συνεχίζουν τα θαλάσσια κατορθώματά τους, και πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά είναι το ξεχασιάρικο ψάρι που λέγεται Ντόρι, η οποία…απρόβλεπτα θυμάται τη χαμένη της οικογένεια – και ξεκινά έτσι μια νέα, απίθανη περιπέτεια.
Το 2003 ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή κινηματογραφική χρονιά. Στις αίθουσες κυκλοφόρησε μια ταινία σταθμός για το animation, το Ψάχνοντας τον Νέμο, που κέρδισε επάξια το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, αποσπώντας ταυτόχρονα υποψηφιότητες για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής και Ηχητικού Μοντάζ. Η ταινία ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας, ενώ την εποχή της κυκλοφορίας της ήταν η πιο κερδοφόρα ταινία στις αίθουσες. Το 2008, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τοποθέτησε το Ψάχνοντας τον Νέμο ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών, ενώ η Ντόρι είναι ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας σε ταινία της Disney/Pixar.
Η καταιγιστική περιπέτεια του μικρού ψαριού Νέμο μάγεψε κοινό και κριτικούς με τα άρτια εφέ της, τα τρυφερά της συναισθήματα, τους απαράμιλλους χαρακτήρες και την εξαιρετική επιλογή των φωνών που τους υποδύθηκαν. Στη, θρυλική πλέον, ελληνική μεταγλώττιση, η Ντόρι απέκτησε τη φωνή της Δήμητρας Παπαδοπούλου και ο Μάρλιν του Θοδωρή Αθερίδη, οι οποίοι επιστρέφουν και για τη νέα αυτή ταινία εμπλουτίζοντας ξανά τους χαρακτήρες με τα κωμικά τους ταλέντα.
Χρειάστηκαν τελικά 13 χρόνια για να επιστρέψει η πιο συναρπαστική παρέα του βυθού – η αφήγηση όμως ξεκινά ένα χρόνο μετά το τέλος της πρώτης εκστρατείας. Η Ντόρι, το μπλε ψάρι με την αδύναμη μνήμη, ξεκινά μια παθιασμένη εκστρατεία για να βρει τους γονείς της, παρέα με το Μάρλιν και το Νέμο. Η διαδρομή τους περιλαμβάνει αξέχαστες συναντήσεις με πλάσματα του βυθού που σφύζουν από χιούμορ και κωμικό ταμπεραμέντο, όπως ένα χταπόδι χαμαιλέοντα, ενώ η ιστορία χαρίζει απλόχερα εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς, γέλιο, συγκίνηση και αγωνία.
ΜΠΕΝ ΧΟΥΡ
BEN HUR
Σκηνοθεσία: Τιμούρ Μεκμαμπέτοφ.
Πρωταγωνιστούν: Τζακ Χιούστον, Τόμπι Κεμπέλ, Μόργκαν
Φρίμαν, Ναζανίν Μπονιάντι, Πιλού Άσμπεκ,
Ροντρίγκο Σαντόρο.
Διάρκεια: 123 λεπτά
Ώρα έναρξης: 22.15 (Μια προβολή)
Η επική ταινία θρύλος ΜΠΕΝ-ΧΟΥΡ, με το ακατάρριπτο ρεκόρ των 11 Όσκαρ εκσυγχρονίζεται και στα χέρια του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ γίνεται μια τρισδιάστατη, υπερπαραγωγή, μια θεαματική περιπέτεια με αδρεναλινικές σκηνές δράσης σε θάλασσα και αρένα. Η ταινία αφηγείται την επική ιστορία του Μπεν-Χουρ (Τζακ Χιούστον), ενός πολυβασανισμένου γόνου πλούσιας εβραϊκής οικογένειας που κατηγορείται άδικα για την απόπειρα δολοφονίας Ρωμαίου αξιωματούχου από τον υιοθετημένο τoυ αδερφό, τον Μεσάλα (Τόμπι Κεμπέλ), αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού. Έχοντας χάσει τον τίτλο του, την οικογένεια και τη γυναίκα του (Ναζανίν Μπονιάντι), ο Μπεν Χουρ γίνεται σκλάβος στις γαλέρες. Έπειτα από μια πραγματική οδύσσεια στις θάλασσες, ο Μπεν Χουρ επιστρέφει στην πατρίδα του για να δικαιωθεί και να εκδικηθεί. Τελικά, όμως, βρίσκει τη λύτρωση με τους οικείους του.
Όταν πρότειναν στον Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ να σκηνοθετήσει την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ΜΠΕΝ-ΧΟΥΡ, εκείνος ήταν διστακτικός. «Η ταινία του 1959 δεν ήταν απλά μια ταινία, αλλά ένα φαινόμενο που επηρέασε τον πολιτισμό του 20ου αιώνα… Όμως, υπό μια έννοια, ζούμε ακόμα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς ενστερνιζόμαστε τις αξίες της. Η δύναμη, η απληστία και η επιτυχία είναι οι αξίες που κυριαρχούν στον κόσμο κι ο κόσμος προσπαθεί να επιτύχει κάτι με θεμιτό κι αθέμιτο ανταγωνισμό, ξεχνώντας πως η ανθρώπινη φύση είναι σύμφυτη με τη συνεργασία και τη συγχώρεση.» σχολιάζει ο σκηνοθέτης. Τελικά, ο παραγωγός Σον Ντάνιελ του ζήτησε να διαβάσει το σενάριο και ο Μεκμαμπέτοφ πείστηκε, δεδομένου πως τα συναισθήματα και οι δράσεις των χαρακτήρων είναι διαχρονικά. Το νεότερο σενάριο που βασίστηκε στο διαχρονικό μυθιστόρημα του Λιούις Γουάλας "Μπεν-Χουρ: Μια Ιστορία του Χριστού", διασκεύασαν οι Τζον Ρίντλεϊ (12 Χρόνια Σκλάβος) και Κιθ Κλαρκ (The Way Back).
Η επιλογή των συντελεστών ήταν από μόνη της μια πρόκληση. Τελικά ο Τζακ Χιούστον και ο Τόνι Κεμπέλ έδεσαν υπέροχα ως Μπεν-Χουρ και Μεσσάλας, αντίστοιχα, ενώ ο Μόργκαν Φρίμαν ήταν η ιδανική επιλογή, ώστε να υπάρχει κι ένας Αφροαμερικάνος στην επική αυτή ιστορία.
Η ταινία αποτελεί μια υπερπαραγωγή όχι μόνο λόγω των εκατοντάδων αλόγων, του τεράστιου αριθμού κομπάρσων και των σκηνικών, αλλά και λόγω του στιλ της, του μοντάζ και της φωτογραφίας της, αλλά και της υποκριτικής της προσέγγισης που όλες εναρμονίζονται με το σύγχρονο θέαμα που το κοινό έχει συνηθίσει να απολαμβάνει στη μεγάλη οθόνη. Είναι μια περιπέτεια που θα ευχαριστηθεί το κοινό, έχει δεν έχει διαβάσει τη Βίβλο, ενώ το θέμα της είναι τέτοιο που αγγίζει όλες τις γενιές.
Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες G4 (που λειτουργεί σαν iPhone, δίνοντάς σου την αίσθηση πως είσαι κι εσύ εκεί) και Go-Pro, ενώ η έμπνευση για το οπτικό κομμάτι της σύγκρουσης γαλερών στη θάλασσα προήλθε από το YouTube, όπου ο σκηνοθέτης βρήκε υλικό από αυτοκινητιστικά και λοιπά ατυχήματα που είχαν καταγραφεί τη στιγμή που συνέβησαν. Έτσι η ταινία έχει την τραχύτητα του ρεαλισμού.
Η θρυλική σκηνή της αρματοδρομίας γυρίστηκε μέσα σε 32 μέρες στα Cinecitta Studios στη Ρώμη, μετά από 12 βδομάδες εντατικής προπόνησης των δύο πρωταγωνιστών. Αντλώντας έμπνευση από NASCAR & Formula 1, οι πρωταγωνιστές γύρισαν κάποιες σκηνές οι ίδιοι, προσπαθώντας να ελέγξουν το άρμα με την ισορροπία του κορμού τους και τη δύναμη των δαχτύλων τους, αλλά η πλειονότητα των σκηνών γυρίστηκε με επαγγελματίες κασκαντέρ και ψηφιακή υποστήριξη έτσι ώστε και τα (ψηφιακά) άλογα να μπορούν να τραυματίζονται άφοβα και η αρένα να γεμίσει με (ψηφιακό) κόσμο.