Συνέντευξη στην εφημερίδα FREESUNDAY που κυκλοφόρησε σήμερα (21/7/2013) και στη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανα, έδωσε ο Δήμαρχος Παλλήνης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πολυνομοσχέδιο, το ρόλο των αιρετών, το οικονομικό παρατηρητήριο κα.
Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται στο www.nooz.gr (πρώτη σελίδα και εδώ).
Διαβάστε όλο το κείμενο όπως δημοσιεύεται στη FREESUNDAY:
Μιλώντας στην «FS», εξηγεί πως το Πολυνομοσχέδιο γίνεται η ταφόπλακα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι σημαίνει για τους Δήμους το Οικονομικό Παρατηρητήριο και προτείνει οι Δήμοι να γίνουν Υπηρεσίες Παροχής Υπηρεσιών προς τον πολίτη.
ΕΡ: Το πολυνομοσχέδιο «πέρασε» από τη δικομματική κυβέρνηση. Τι σημαίνει αυτό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
ΑΠ: Οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για την τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγούν ολοταχώς στην κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της και ουσιαστικά στη διάλυσή των Δήμων. Όταν ουσιαστικά το οικονομικό Παρατηρητήριο θα αποφασίζει για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της, τις ανάγκες της Τοπικής κοινωνίας και την επιβολή φόρων και τελών, όταν ο κάθε υπουργός με μια υπογραφή του θα μπορεί να καταργεί νομικά πρόσωπα και υπηρεσίες, τότε τι ρόλο παίζει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ας ορίσουν λοιπόν απευθείας ένας δικό τους υπάλληλο για να διοικεί τις τοπικές υποθέσεις σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τρόικας.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι με αυτές τις ρυθμίσεις απαξιώνεται ο ρόλος των αιρετών και του Δημάρχου;
ΑΠ: Αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν τις πιο πρόσφατες κινήσεις σε μία σειρά μέτρων που στοχεύουν στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση και του ρόλου των αιρετών. Από την ψήφιση του «Καλλικράτη» η Τ.Α. έχει αναλάβει 200 νέες αρμοδιότητες χωρίς να δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι και το προσωπικό, αντιθέτως μειώθηκαν οι πόροι κατά 60% σε σχέση με το 2009. Πλέον καταργούνται βασικές υπηρεσίες και δεν αναφέρομαι μόνο στη Δημοτική αστυνομία και τους σχολικούς Φύλακες, αλλά και στις υπηρεσίες , όπως η Καθαριότητα, η Ύδρευση, το Πράσινο που αυτή τη στιγμή λειτουργούν με άτομα που παραμένουν στις θέσεις τους με δικαστικές αποφάσεις. Πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των κατοίκων μας, όταν η κυβέρνηση μας στερεί συστηματικά τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό;
ΕΡ: Τι θα επιφέρει το Παρατηρητήριο στους Δήμους και γιατί αντιδράτε; Δεν είναι θεμιτός ο έλεγχος;
ΑΠ: Κανένας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι εναντίον του ελέγχου, άλλωστε οι Δήμοι ήδη ελεγχόμαστε από 11 εποπτικές Αρχές. Ας μην μπερδεύουμε όμως τον έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας που όλοι προασπιζόμαστε με τον έλεγχο σκοπιμότητας, δηλαδή την έκφραση πολιτικής.
Το Παρατηρητήριο, δεν δημιουργήθηκε για να φροντίζει να μην δημιουργούν χρέη οι Δήμοι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, γι αυτό το σκοπό αρκούσε η νομοθεσία που ισχύει από το 1959. Δημιουργήθηκε για να επιβάλλει πολιτικές και φορολογία στους κατοίκους ερήμην τους και ερήμην των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους.
Εάν σαν κοινωνία αποδεχτούμε ότι την ιεράρχηση των αναγκών μας και την αξιολόγηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας, θα την κάνει ένα απρόσωπο όργανο στο οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνο αν έχει νόημα να υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τι πολίτευμα έχει τελικά αυτή η χώρα.
ΕΡ: Στο Δήμο της Παλλήνης ποιες είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν με την κινητικότητα; Με πόσο προσωπικό θα μείνετε;
ΑΠ: Πέρα από τη Δημοτική Αστυνομία (8 άτομα), που η απουσία της θα φανεί άμεσα σε θέματα στάθμευσης λειτουργίας καταστημάτων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, παραεμπόριο, κ.λ.π., τους σχολικούς φύλακες (5 άτομα) που το όφελος από το μισθοδοτικό τους κόστος θα το πληρώσουμε στο πολλαπλάσιο σε αποκατάσταση βανδαλισμών, ένα ιδιαίτερα οξύ πρόβλημα θα προκύψει από την απομάκρυνση , έως το τέλος του χρόνου, όσων απασχολούνται με δικαστικές αποφάσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης και πρασίνου (50 άτομα)
Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα, καθώς οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν δείχνουν ότι σειρά έχουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, οι καθαριότητα στα σχολεία και ποιος ξέρει τι άλλο.
Η πρώτη σελίδα του www.nooz.gr