Το Salzburg είναι Αυστριακή πόλη, η γεννέτειρα του Μότσαρτ, και η δεύτερη πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας (με 1η τη Βιέννη).
Το ρεπορτάζ έγινε κατά τη διανομή της 24ης Μαρτίου από την Gudrun Doringer που ήρθε στην χώρα μας ως απεσταλμένη της εφημερίδας ειδικά για να καλύψει τη διανομή πατάτας στο Δήμο Παλλήνης.
Η απόδοση του κειμένου:
Συνταγές ενάντια στην κρίση. Η Παλλήνη, προάστιο της Αθήνας, βάζει τρικλοποδιά στο διαμετακομιστικό εμπόριο, το οποίο εκτοξεύει την τιμή της πατάτας στα ύψη.
Οι ανθεκτικές στην κρίση πατάτες έχουν μεγάλη ζήτηση
Αθήνα. Πολύ πριν να φανούν τα γεμάτα φορτηγά, στέκονται ήδη ουρά τα αυτοκίνητα με προορισμό το σημείο άφιξής τους. 4.200 παραγγελίες για πατάτες πρέπει να παραδοθούν. Ο Νίκος Κωτούλας είναι ένας εκ των πελατών. «Ο ήλιος λάμπει και θα μπορούσα να κάθομαι στη θάλασσα και να πίνω ούζο», λέει ο σαραντατετράχρονος. «Αντ’ αυτού βρίσκομαι εδώ στην κίνηση για να αγοράσω πατάτες. Όποιος μου το έλεγε αυτό πριν από έναν χρόνο θα τον είχα περάσει για τρελό». Σημειωτών παλεύει να φτάσει με το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο παράδοσης. Η πατάτα κοστίζει 0,25 λεπτά [μάλλον τυπογραφικό λάθος] το κιλό και δίνεται σε σάκους των 25 κιλών. Στα σουπερμάρκετ της Παλλήνης (προάστιο της Αθήνας) το κιλό κοστίζει 80 λεπτά. «Αυτή η διαφορά αξίζει για να στηθεί κανείς εδώ στην ουρά», λέει ο Νίκος Κωτούλας. Την πρωτοβουλία του Δήμου την βρίσκει καλή: «Οι μεσάζοντες, οι οποίοι χτυπούν υπερβολικά τις τιμές, παραμερίζονται. Επομένως οι πελάτες αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό».
Και οι παραγωγοί έρχονται με τα φορτηγά τους δέκα ώρες διαδρομή από τη
Φλώρινα (πόλη στη Βόρεια Ελλάδα) και χαίρονται επίσης για τη συμφωνία. «Φέτος έγινε εισαγωγή φθηνής πατάτας από τη Γαλλία», λέει ο Αλέξης Τάνος, ο οποίος πρόκειται να πουλήσει σήμερα 100 τόνους. «Εάν δεν υπήρχε αυτή η δράση, μάλλον θα πετούσα τις πατάτες μου».
«Politic kills» ηχεί από δύο μεγάλα μεγάφωνα πάνω από τον χώρο στάθμευσης. Ο Ντένης Τσουκαλάς ταλαντεύεται ελαφρά στο ρυθμό της μουσικής. Είναι οδηγός φορτηγού. Το τραγούδι ταιριάζει στην κατάσταση, βρίσκει. «Αυτή η δράση εδώ έχει να δώσει μόνο καλά πράγματα για όλους. Και εμείς νικάμε το σύστημα που μας σκοτώνει». Η μαζική επιβολή λιτότητας, από την οποία υποφέρει η Ελλάδα, ίσως και να μην διακρίνεται με την πρώτη ματιά, λέει. «Αλλά μπορεί κανείς να την αισθανθεί. Είμαι οδηγός μεγάλων αποστάσεων. Και το πρώτο που παρατηρεί κανείς στην κίνηση είναι σε τι διάθεση βρίσκεται ο κόσμος. Απίστευτα επιθετικός. ’Η μάλλον κοίτα εκεί πέρα» Μια γυναίκα ξεφορτώνει οργισμένη ένα σακί από το πόρτ-μπαγκάζ της.- «Νομίζεις ότι παλιότερα θα συμπεριφερόταν κάποιος με τέτοιο τρόπο, επειδή βρήκε μια ζαρωμένη πατάτα στο σακί;»
Στην ατέλειωτη ουρά των αυτοκινήτων στοιχίζονται μεγάλα 4x4, ακριβώς όπως και μικρά ΙΧ που ξεκινούν μετά το φόρτωμα της πατάτας με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου να κάθεται ελαφρώς.
Ο Δήμαρχος της Παλλήνης -δήμου που αριθμεί 70.000 κατοίκους- έχει αναλάβει νέα καθήκοντα. Ο Αθανάσιος Ζούτσος στέκεται μέσα στη μέση της αυτοκινητοπομπής και κατευθύνει την «πελατεία της πατάτας» προς το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο φορτηγό, ανάλογα με το που είναι κάθε φορά ελεύθερα.
«Εάν τα πράγματα δεν λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα, πρέπει να ξεκινήσουμε να αλλάξουμε κάτι σε μικρό επίπεδο», λέει. «Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι συσπειρώνονται στην κρίση. Τουλάχιστον η αλληλεγγύη είναι αυτή τη στιγμή ακόμα μεγάλη». Δεν τολμάει να προβλέψει ωστόσο πώς θα γίνουν τα πράγματα εάν η κατάσταση οξυνθεί περισσότερο.
Δέκα από τους συνολικά 66 Δήμους της Περιφέρειας του Νομού Αττικής έχουν ήδη προσχωρήσει στο «κίνημα της πατάτας», όπως έχει ονομαστεί εν τω μεταξύ η δράση. Τα φορτηγά με τις πατάτες καταφτάνουν στην Παλλήνη εδώ και έναν μήνα κάθε Σάββατο. «Θέλουμε να προσπαθήσουμε σύντομα και με ρύζι και ελαιόλαδο», λέει ο Αθανάσιος Ζούτσος. Η δράση μας είναι ένας δρόμος που παρακάμπτει τους μεσάζοντες και το υπάρχον σύστημα, αλλά δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτά. Ή μήπως αλλάζει;»
«Πριν τη δράση μας οι πατάτες κόστιζαν στα σουπερμάρκετ της Παλλήνης 80 λεπτά το κιλό». «Τώρα η τιμή κατέβηκε στα 32 λεπτά», λέει ο Δήμαρχος Ζούτσος όχι δίχως κάποια υπερηφάνεια.