Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 40% της ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται στον κτιριακό τομέα. Επιπλέον, από στατιστικά στοιχεία (ΕΣΥΕ) προκύπτει ότι από το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας το 2001, μόνο το 10% διέθετε πλήρη μόνωση, το 20% μερική, ενώ το 70% καθόλου. Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη ενέργειας και ενεργειακών πόρων για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των κτιρίων και ως εκ τούτου υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την από 02/03/2011 πρόσκληση με Υπ’ Αριθμό 1.12 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη - ΕΠΠΕΡΑΑ» καλεί τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υποβολή φακέλων χρηματοδότησης για επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολικά κτίρια.
Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω πρόσκληση δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης πρότυπων επιδεικτικών έργων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι δράσεις αυτές εμπίπτουν τον άξονα προτεραιότητας 1 του ΕΠΠΕΡΑΑ «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές– Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Οι ειδικότεροι στόχοι της πρόσκλησης είναι οι ακόλουθοι:
- Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
- Ενθάρρυνση και διάδοση της χρήσης ΑΠΕ μέσα από πρότυπα επιδεικτικά έργα
- Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
- Μείωση εκπομπών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή
Ο Δήμος Παλλήνης υπέβαλε φάκελο χρηματοδότησης που αφορά σε επεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και πιλοτική αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στις παρακάτω σχολικές μονάδες :
- 1ο Γυμνάσιο Γέρακα
- 4ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα
Ενδεικτικά οι δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την πιλοτική χρήση συστημάτων ΑΠΕ στα προαναφερθέντα κτίρια είναι οι ακόλουθες:
1. Προσθήκη θερμομόνωσης κελύφους
2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης
3. Συστήματα φυσικού και τεχνητού φωτισμού
4. Συστήματα και τεχνικές φυσικού αερισμού και δροσισμού
5. Αναβάθμιση των υφισταμένων εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης με αντικατάσταση των συστημάτων λέβητα-καυστήρα και των κυκλοφορητών
6. Τοποθέτηση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα,
7. Φωτοβολταϊκά συστήματα
8. Βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των σχολικών κτιρίων
Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις τόσο στο κτίρια, όσο και στους προαύλιους χώρους αναμένεται να αυξήσουν τις συνθήκες άνεσης των μαθητών και επιπλέον θα αποτελέσουν πρότυπο τόσο για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια του Δήμου, όσο και για το σύνολο των δημοτικών κτιρίων.
Επιπλέον, η διασφάλιση του επιδεικτικού χαρακτήρα των ανωτέρων δράσεων και η προώθηση τους στις μαθητικές κοινότητες και, μέσω αυτών, στην κοινωνία θα επιτευχθεί:
· μέσω της διασφάλισης επισκεψιμότητας των νέων εγκαταστάσεων από τους μαθητές, της αναγραφής επ’ αυτών ή επί Πινακίδων των λειτουργικών αρχών και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους,
· της εκπόνησης Οδηγών λειτουργίας και της κυκλοφορίας Φυλλαδίων
· την οργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων για γονείς, μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό