Το Ρυθμιστικό Σχέδιο δεν υποδεικνύει ακριβώς τις δράσεις και τα έργα, όμως, αποτελεί το πλαίσιο, το οποίο καθοδηγεί πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα ζητήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Διαμορφώνει ένα όραμα, μια εικόνα για το πώς θέλουμε να δούμε το άμεσο μέλλον και είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή η εικόνα να είναι σαφής, δεδομένου ότι είμαστε σε μία πολύ σοβαρή οικονομική κρίση και ταυτόχρονα πρέπει να σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα. Το μέλλον της πόλης, το μέλλον της μητρόπολης της χώρας μας, το μέλλον μίας αειφόρου ανάπτυξης, στην οποία να μπορούν οι πολίτες να ζήσουν, να επιχειρήσουν, να διασκεδάσουν, να εκπαιδευτούν και να έχουν ένα ισορροπημένο μέλλον για την πόλη και για τους κατοίκους της.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Αττικής και αποτελεί το Περιφερειακό Πλαίσιο της Χωροταξικού Σχεδιασμού. Οι σημαντικές διαφοροποιήσεις από την προηγούμενη πρόταση που υποβλήθηκε, το 2009, χωρίς να θεσμοθετηθεί, αφορούν κυρίως στα εξής:
- Κατ΄ αρχάς το περιβάλλον. Η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση της Αττικής γης, οι υπερβολικές επεκτάσεις, οι μεγάλες φυσικές καταστροφές, νέες έννοιες, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία του τοπίου, η εδαφική συνοχή, απαιτούν νέες προσεγγίσεις και αυτές αποτυπώνονται στο Σχέδιο.
- Το ζήτημα της παραγωγής. Η παραγωγή είναι ο βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουμε την οργάνωση και ανάπτυξη περιοχών, ακόμα και στην καρδιά της πόλης, όπως τον Ελαιώνα, κι είναι πολύ σημαντικό στο όραμα που έχουμε για την Αθήνα και την Αττική της επόμενης δεκαετίας η παραγωγή να αποτελεί κεντρικό στοιχείο.
- Η κοινωνική συνοχή, η οποία δοκιμάζεται στην παρούσα περίοδο μετάβασης και κρίσης και είναι μεγάλο ζητούμενο στο μέλλον. Σήμερα, όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές επικεντρώνονται στην παράγοντα της κοινωνικής συνοχής και όσον αφορά στις ευρωπαϊκές πολιτικές η επίτευξή της αποτελεί και προϋπόθεση για οποιονδήποτε κοινωνικό σχεδιασμό.
- Η ενίσχυση του κέντρου της πόλης και η αναχαίτιση των πολλών επεκτάσεων. Εκτιμούμε ότι ο πληθυσμός προβλέπεται να παραμείνει το 2021 στα επίπεδα του 2001 και επιπλέον υπάρχει η διαπίστωση πολλών κενών κτιρίων, που είτε εγκαταλείφθηκαν, είτε δεν απορροφήθηκαν από την αγορά. Ξέρουμε ότι το κέντρο της πόλης αδειάζει, θέλουμε να ξαναπυκνώσει και να αναζωογονηθεί, με μία σειρά από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και ξέρετε ότι το Υπουργείο έχει έναν ολόκληρο σχεδιασμό για το κέντρο της πόλης, αστικές αναπλάσεις, για να αγαπηθεί από τους κατοίκους. Η οικοδομική δραστηριότητα μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τη στροφή της σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές επενδύσεις.
- Η στροφή της πόλης προς τη θάλασσα. Η πόλη πρέπει να αναγνωρίσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα να αναδείξει τη σχέση της με τη θάλασσα, να αποκτήσει το συντομότερο τους μεγάλους πόλους πρασίνου στο «Φαληρικό Μέτωπο» και στην περιοχή του «Ελληνικού».
- Η προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της πόλης. Πλέον, στην Ευρώπη, όλοι μιλούν για ανταγωνιστικές πόλεις. Καμία μητρόπολη, σήμερα, δεν είναι σημαντική, αν δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Άρα, όταν μιλάμε για την Αθήνα, μιλάμε για μία μεσογειακή πόλη και τη θέλουμε ανταγωνιστική πόλη, γιατί ανταγωνίζεται άλλες αντίστοιχες πόλεις στην Ευρώπη και σε μία σειρά από υποδομές που στηρίζουν την οικονομία, υποδομές που στηρίζουν τον τουρισμό, τη διασκέδαση και ούτω καθεξής. Αυτό σημαίνει να προβάλουμε τα στοιχεία του πολιτισμού που διαθέτουμε, τόσο με τη διαχρονική τους ποιότητα, όσο και με καινοτόμους τρόπους, που θα αναζητήσουν στην πόλη τη σύγχρονη ταυτότητά της. Η ανάπτυξη ενός συστήματος μεταφορών με προτεραιότητα και ενίσχυση των δημοσίων μέσων και, μάλιστα, των δικτύων σταθερής τροχιάς και δημιουργία δικτύων ήπιας κινητικότητας για τους ποδηλάτες.