Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008
Αφανίζονται φυτά και ζώα
Ορισμένα είδη διατρέχουν 100 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης
Εως εκατό φορές μεγαλύτερος ενδέχεται να είναι ο κίνδυνος αφανισμού που αντιμετωπίζουν ορισμένα είδη φυτών και ζώων, συγκριτικά με αυτόν που είχε αρχικώς υπολογιστεί, αναφέρει έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Καθώς στους μέχρι σήμερα υπολογισμούς των κινδύνων δεν ελήφθησαν υπόψη κάποιες τυχαίες διαφορές ανάμεσα σε άτομα που ανήκουν στην ίδια ομάδα, οι ερευνητες ίσως να μην εκτίμησαν σωστά τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την επιβίωση των αγρίων ειδών χλωρίδας και πανίδας. «Πολλά είδη τα οποία στο παρελθόν θεωρήθηκαν ασφαλή, ότι δηλαδή, δεν διατρέχουν κίνδυνο επιβίωσης, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα κινδυνεύουν», δήλωσε ο Μπρετ Μέλμπουρν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και βασικός συντάκτης της σχετικής έκθεσης.
Κινδυνεύουν 16.000 είδη
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης (UCN) τουλάχιστον 16 χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να αφανιστούν. Το ένα στα τέσσερα θηλαστικά, το ένα στα οκτώ πτηνά και το ένα στα τρία αμφίβια βρίσκονται στην «Κόκκινη Λίστα» της οργάνωσης. Ωστόσο, στη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο επιστημονικό περιοδικό Νature, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο υπολογισμός του κινδύνου αφανισμού βασίστηκε αποκλειστικά και μόνο σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ο αριθμός των θανάτων μέσα σε έναν περιορισμένο πληθυσμό του είδους, όπως οι τίγρεις της Ινδίας ή οι σπάνιες φάλαινες. Οταν τα μέλη ενός είδους ελαττώνονται πέρα από κάποιον αριθμό, ακόμα και η απώλεια λίγων ακόμα μελών της ομάδας μπορεί να έχει μακροπροθέσμως καταστρεπτικές συνέπειες, σύμφωνα με τον Μέλμπουρν. Σήμερα κάποια είδη φάλαινας δεν αριθμούν περισσότερο από 400 άτομα, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μετρήσεις δεν υπάρχουν περισσότερες από τέσσερεις χιλιάδες ινδικές τίγρεις. Ο δεύτερος παράγοντας που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του κινδύνου αφανισμού είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες, που ενδεχομένως επηρεάζουν τα ποσοστά γεννήσεων και τη θνησιμότητα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η καταστροφή των οικοσυστημάτων και οι διακυμάνσεις τις θερμοκρασίας ή βροχόπτωσης, οι οποίες συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών.
Ακριβής υπολογισμός
Ο δρ Μέλμπουρν και ο συνεργάτης του Αλαν Χέιστινγκς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμμένοι παράγοντες θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να καταστεί εφικτός ο ακριβής υπολογισμός του κινδύνου αφανισμού που διατρέχουν τα είδη. Αλλοι σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι η αναλογία θηλυκών προς αρσενικά σε κάθε είδος, αλλά και να καθοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τι θα πρέπει να ορίζεται ως τυχαίοι θάνατοι και γεννήσεις σε κάθε είδος. Η χρήση τέτοιων πολύπλοκων μεταβλητών θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διαπιστώσουν κατά πόσο ένα είδος μπορεί να ξεπεράσει κάποιες πιέσεις που ασκούνται και περιορίζουν τον πληθυσμό, όπως λόγου χάρη είναι η απώλεια του οικοσυστήματος ή αν τελικά είναι καταδικασμένο ως είδος να εκλείψει. «Μπορεί εκ πρώτης όλα αυτά τα φαίνονται πολύ τεχνικά και άνευ σημασίας, αλλά αντιθέτως είναι μεγάλης σπουδαιότητας», αναφέρει ο Μέλμπουρν. «Το μέγεθος ενός πληθυσμού ίσως να χρειάζεται να είναι μεγαλύτερο για να εξασφαλιστεί η επιβίωση του είδους». Το καινούργιο μαθηματικό πρότυπο θα αποδειχθεί περισσότερο χρήσιμο για τους βιολόγους που επιθυμούν να υπολογίσουν τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιων ειδών .
Γαλλικό Πρακτορείο - αναδημοσίευση από το http://www.wild-anima.gr/