«Για όλους τους Γερακιώτες αυτός ο πρώην Στρατιωτικός χώρος των περίπου 38 στρεμμάτων δεν είναι αδιάφορος.
Είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της περιοχής ένας πραγματικός και αυθεντικός πνεύμονας πρασίνου. Αν και ουσιαστικά ανήκει στον Γέρακα και στους κατοίκους του, Νομικά αποτελεί ακίνητη περιουσία της ΕΡΤ.
Ο χώρος αυτός αρχικά, είχε δεσμευτεί για εξυπηρέτηση των αναγκών επικοινωνίας του Στρατού, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε εκεί ένας πομπός ραδιοφωνίας της Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια έχει σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του.
Σήμερα πια που δεν χρησιμεύει σε τίποτα στην ΕΡΤ και επιπλέον έχουν εκλείψει και οι λόγοι για τους οποίους είχε απαλλοτριωθεί, θεωρούμε σωστό και δίκαιο πως θα πρέπει να επιστραφεί εκεί που ανήκε πριν τη δέσμευση του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πνεύμονας πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Με σοβαρότητα και στα πλαίσια της νομιμότητας θα προσπαθήσουμε, να υπάρξει συμφωνία με την ιδιοκτήτρια ΕΡΤ, σε κάθε περίπτωση όμως θα διεκδικήσουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της αδικίας που υφίσταται ο τόπος μας.
Είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται την συμπαράσταση όλων των συμπολιτών μας και να είστε βέβαιοι πως ως Δημοτική Αρχή, θα τη ζητήσουμε!»
Από το πρόγραμμα του συνδυασμού «ΓΕΡΑΚΑΣ – Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ»
«Την έκταση των 38 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του πρώην ραδιοφωνικού σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της αλήστου μνήμης ΥEΝΕΔ και σήμερα της ΕΡΤ Α.Ε., διεκδικεί χρόνια τώρα ο Δήμος Γέρακα και δεν εννοεί να υποχωρήσει από την διεκδίκησή του.
Ο λόφος Κεραίας, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, βρίσκεται στην περιοχή Σταυρός και έχει παύσει να εξυπηρετεί τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με την επέκταση και ανάπτυξη του Γέρακα.
Σήμερα, ο λόφος Κεραίας χωροταξικά "έφτασε" στο σημείο να αποτελεί "ενσωματωμένο στοιχείο" της πόλης και εύλογα, χρήζει, για μια σειρά αυτονόητων λόγων της αξιοποίησης που δικαιούται και απαιτείται.
Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Θανάσης Ζούτσος, καιρό τώρα ενεργοποιεί το ενδιαφέρον του για την τακτοποίηση της απαράδεκτης αυτής εκκρεμότητας και με έγγραφες παραστάσεις του προς πολλές κατευθύνσεις, προσπαθεί επίμονα για την θετική εξέλιξη του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Σε δηλώσεις του προς τον "Ν" ο κ. Θ. Ζούτσος, τονίζει με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ότι προς το παρόν υιοθετεί στρατηγική ήπιων και διαλλακτικών τόνων ευελπιστώντας πως με διάλογο και σύνεση θα πεισθούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι και κυρίως ο υπουργός επικρατείας που συμβαίνει να πολιτεύεται στην περιοχή μας, να συναινέσουν σ' αυτό που ζητάει και δικαιούται η πόλη.
«Αν τα πράγματα παραμείνουν στάσιμα….» δηλώνει στον "Ν", "τότε θα επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας και θα εντάξουμε το ζήτημα στις επείγουσες προτεραιότητές μας...»
Αυτό είναι το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νεολόγος» της 2/11/2007 και το οποίο πυροδότησε την αντίδραση μερίδας της αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η επιχειρηματολογία της αντίδρασης δεν αναφέρονταν στην διεκδίκηση με την οποία δείχνουν να συμφωνούν όλοι, αλλά με τον τρόπο της διεκδίκησης. Θεωρεί λοιπόν η μερίδα αυτή ότι το παραπάνω κείμενο γράφτηκε μόνο για την αποκόμιση «μικροκομματικών οφελών» και ότι εάν πραγματικά ενδιέφερε την Δημοτική αρχή τότε θα προχωρούσε στη διεκδίκηση διαπαραταξιακά.
Αυτό ήταν πάντα το πρόβλημα με τη διεκδίκηση του χώρου της κεραίας. Ότι δηλαδή όλοι θα θέλαμε να έχει το χώρο ο Δήμος μας και να αναπτυχθούν δραστηριότητες για τους Δημότες άλλα ποτέ δεν συμφωνήσαμε για το πώς θα διεκδικήσουμε αυτό το χώρο. Άλλωστε δεν έγινε και ποτέ κάποια οργανωμένη συζήτηση επ’ αυτού. Πάντα όμως στην εικοσαετή μου συμμετοχή θυμάμαι τους κατοίκους να το θέτουν και να περιμένουν.
Μέχρι σήμερα
Για την ιστορία μέχρι πρότινος είχαμε τον Παπ ο οποίος δεν διεκδικούσε τίποτα. Κατάφερε να εντάξει στο σχέδιο πόλης κομμάτι γύρω από την κεραία που σύμφωνα με τα τότε ισχύοντα αποκλειόταν από την ένταξη και άφησε εκτός των 38 στρέμματα κινούμενος στη λογική ότι αφού δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η ΕΡΤ θα μας τα δώσει από μόνη της, ίσως και με κάποια ανταλλάγματα. Απ’ όσο γνωρίζω ούτε προς την κατεύθυνση των ανταλλαγμάτων κινήθηκε. Απλά περίμενε.
Η κεραία μπαίνει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα συνδυασμού (ΝΕΑ ΠΝΟΗ – ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ) το 2002. Αρκετά πριν από τις εκλογές του 2002 διοργανώθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή 100 περίπου κατοίκων, στην είσοδο του χώρου, όπου συζητήθηκε και το θέμα του ιδιοκτησιακού.
Τον Οκτώβριο του 2003 έφτασε στα χέρια μου κείμενο που υπογράφει «επιτροπή πρωτοβουλίας για την προστασία του χώρου της κεραίας» το οποίο περιγράφει αρκετά καλά την κατάσταση και αναφέρεται και σε προσπάθειες που έχουν γίνει από την πλευρά της ΕΡΤ για να χρησιμοποιήσει το χώρο (όχι βέβαια επ,’ ωφελεία του Γέρακα).
Ο Σύλλογος ΠΗΓΗ έχει να επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα επί σειρά ετών τόσο μέσα από την εφημερίδα όσο και με άλλες παρεμβάσεις γύρω από το θέμα. Οι παρεμβάσεις του Συλλόγου μάλιστα κατέληξαν και σε επερώτηση στην Βουλή από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ της περιφέρειάς μας κ. Οικονόμου.
Σήμερα
Για πρώτη φορά ακούγεται δημόσια διεκδικητική φωνή από το Δήμο. Και μάλιστα τόσο συγκεκριμένη «προς το παρόν υιοθετεί στρατηγική ήπιων και διαλλακτικών τόνων ευελπιστώντας πως με διάλογο και σύνεση θα πεισθούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι» «Αν τα πράγματα παραμείνουν στάσιμα… τότε θα επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική μας» ώστε τα περί «μικροκομματικών οφελών» να επιστρέφουν σε αυτούς που απλά το είπαν ώστε να δώσουν το παρών.
Επειδή όμως πιστεύω ότι η απόκτηση αυτού του χώρου είναι ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, όλοι από την δική τους πλευρά μπορούν να βοηθήσουν.
Ο Δήμαρχος μέχρι στιγμής είναι συνεπής με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για το θέμα.
Ας τον ακολουθήσουμε.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η μεταξύ μας ένταση.