Οι εκπρόσωποι των δήμων, στους οποίους ανήκει πλέον η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, κατέστησαν σαφές ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει για άλλη μία φορά με προβλήματα στις μεταφορές χιλιάδων μαθητών, καθώς δεν αποδίδουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης του έργου, εξαιτίας της μη κατάθεσης μειοδοτικών προσφορών από τους λεωφορειούχους.
Συγκεκριμένα σημείωσαν ότι η βασικότερη αιτία βρίσκεται στον μαθηματικό τύπο που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας με προεδρικό του διάταγμα (για τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού), ο οποίος προσδιορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των λεωφορειούχων (τιμή βενζίνης ανά χιλιόμετρο), με συντελεστή που για τους λεωφορειούχους θεωρείται πολύ χαμηλός, ώστε να μην τους επιτρέπει να κάνουν προσφορές στους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι, και συνεπώς να βγαίνουν άγονοι.
Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με το μείζον θέμα της μεταφοράς μαθητών οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:
καταγγέλλεται η ολιγωρία που έχει επιδείξει η πολιτεία για το θέμα, που παρά το γεγονός ότι είναι ενήμερη για το πρόβλημα δεν έχει δώσει καμία λύση.
ζητείται να αλλάξει ο υπολογισμός της αποζημίωσης των σχολικών μεταφορών (δρομολογίων), γιατί το ισχύον – σύμφωνα με την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 – τίμημα είναι πολύ χαμηλό και ιδιαίτερα ασύμφορο για τους μεταφορείς, οι οποίοι για το λόγο αυτό δεν υποβάλλουν προσφορές.
να μην ισχύσουν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί, όπως αυτοί διατυπώνονται στην εν λόγω ΚΥΑ, τουλάχιστον για τους περιφερειακούς δήμους, όπου δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, λόγω της έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας.
η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία (καλλιτεχνικά, ΑΜΕΑ, μουσικά κλπ.), επειδή είναι υπερτοπική αρμοδιότητα, καθώς μεταφέρονται εκεί μαθητές από διαφορετικούς δήμους, να παραμείνει στην αρμοδιότητα των περιφερειών.
στο κόστος της μεταφοράς των μαθητών, να προβλεφθεί και το κόστος των συνοδών των σχολικών λεωφορείων.
να εξαιρεθούν, εάν είναι δυνατόν, οι συμβάσεις της μεταφοράς των μαθητών από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Επιτρόπου, ο οποίος και χρονοβόρος είναι και συνήθως δεν εγκρίνεται.
να πραγματοποιείται έγκαιρη εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων.
Ο Δήμαρχος Παλλήνης κος Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος είναι μέλος της αρμόδιας τριμελούς επιτροπής της Π.Ε.Δ.Α. αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Παλλήνης σχετικά με την μεταφορά των μαθητών.
Ο κος Ζούτσος ξεκίνησε την εισήγηση του κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων επί του θέματος της μεταφοράς των μαθητών από την αρχή μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο Δήμος Παλλήνης προέβη, κατά την σύνταξη της σχετικής μελέτης, σε σύμπτυξη των δρομολογίων από 54 που ίσχυαν στην Νομαρχία σε 42 και συνεπώς μείωσε το κόστος από 1.150.000 ευρώ (περίπου 900.000 ευρώ για διαδημοτικές διαδρομές & 250.000 ευρώ για τοπικές διαδρομές) που ίσχυαν σε 480.000 ευρώ.
Στην συνέχεια επισήμανε ότι ως συνήθως η συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε χωρίς την μεταφορά οικονομικών πόρων και ότι παρ όλες τις παρατηρήσεις την περασμένη χρονιά δόθηκε προσωρινή λύση στο θέμα των άγονων διαγωνισμών, με παράταση των τότε υπαρχόντων συμβάσεων με τους μεταφορείς, αλλά δεν έγινε καμία πρόοδος στα υπόλοιπα θέματα.
Αυτό είχε σαν συνέπεια η Περιφέρεια να πληρώσει για την περασμένη χρονιά λόγω των παρατάσεων με τους ίδιους όρους της πρώην Νομαρχίας το αυξημένο ποσό των 1.150.000 ευρώ αντί του προβλεπόμενου στην νέα μελέτη της οποίας ο διαγωνισμός απέβη άγονος.
Ακόμη αναφέρθηκε και στο θέμα των ειδικών σχολείων όπου συγκεκριμένα στο Δήμο Παλλήνης φιλοξενούνται δυο (Καλλιτεχνικό και Μουσικό) και πρότεινε η μεταφορά των μαθητών αυτών των σχολείων που ανήκουν σε άλλους δήμους, να παραμείνει στην Περιφέρεια καθώς οι δήμοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες που άπτονται υπερτοπικής αρμοδιότητας.
Τέλος τόνισε ότι το όλο θέμα αντιμετωπίστηκε με ολιγωρία και προχειρότητα από την κεντρική διοίκηση, η οποία συνεχίσθηκε μέχρι σήμερα, ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ακροβατισμοί και οι μεσοβέζικες λύσεις από εδώ και στο εξής για να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο φλέγον αυτό θέμα να δημιουργηθεί εκείνο το θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών με συνέπεια και συνέχεια.