
Ο Παπαδιαμάντης αγάπησε το Χαρβάτι, περπάτησε στους αγρούς, τους λόφους και τους οικισμούς του και ιδιαίτερα συνήθιζε να επισκέπτεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που όχι μόνο το αναφέρει στο διήγημα του "ο Επιτάφιος και η Ανάσταση εις τα χωρία" ως μνημείο πολιτισμού αλλά και περιγράφει με θρησκευτική ευλάβεια, την περιφορά του επιταφίου.
Ο Παπαδιαμάντης ήταν συχνός επισκέπτης του Χαρβατίου καθώς η περιοχή του θύμιζε έντονα τη Σκιάθο όπως ο ίδιος έλεγε αναπτύσσοντας φιλίες με μεγαλοεφοπλιστές της περιοχής.
Έτσι 100 χρόνια από το θάνατο του ο Σύλλογος « Ο Παλληνεύς» και ο Δήμος Παλλήνης συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στη μνήμη του στις 26 Σεπτεμβρίου ημέρα Δευτέρα στο εκκλησάκι Αγίου Νικολάου στην Παλλήνη με ένα ρεσιτάλ σε πιάνο με τη φωνή του Ζαχαρία Καρούνη, την αφήγηση της φωτεινής Βαξεβάνη και Σολίστα τον Χρήστο Κομούση που πρόσφεραν στον κόσμο μια πανδαισία από τραγούδια του Χατζηδάκη, του Θεοδωράκη αλλά και αφηγηματικά αποσπάσματα του μεγάλου εθνικού μας συγγραφέα.
Την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους όλη η πολιτική ηγεσία του δήμου, προεξάρχοντος του Δημάρχου Θανάση Ζούτσου, ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος και ο σύλλογος φίλων Παπαδιαμάντη.